Jugoprozor

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

To je to jak se tam furt válči, néé?

Balkánsky poloostrov má približne 550 tisíc km2 a žije na ňom 55 miliónov ľudí. Väčšine laickej verejnosti táto oblasť evokuje vojny a dovolenky. Nebudem však písať o najlacnejších letoviskách, ale o tom, prečo sa zrovna tam a jedine tam cítim doma.

   Takto nejako reaguje pospolitý ľud keď sa odomňa dozvie, čo študujem. Je to podobná situácia ako keď sa ma v Londýne pýtajú "Whats new in Czechoslovakia?" (aj keď zrovna v mojom prípade je tá otázka v nadnesenom význame v poriadku). Obvykle odpovedám, že máme nového kráľa, inak nič. Pokiaľ ale ide o balkán, konkrétne juhoslovanský priestor, rád by som uviedol veci na pravú mieru. Posledný konflikt na území bývalej Juhoslávie (dnes Slovinsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Macedónsko, Čierna Hora, Kosovo) odoznel ešte na konci minulého tisícročia a dnes je už tamojšia infraštruktúra (až na výnimky) stabilizovaná. Po tomto krátkom úvode sa teraz pokúsim v jednotlivých kapitolách popísať špecifické rysy a rozdiely. Zastava

ĽUDIA

   Myslím, že učebnicové frázy o pohostinnosti si môžme odpustiť - tie ma popravde už dosť iritujú a zaváňajú turizmom. Keď sa človek prejde v nejakom z väčších balkánskych miest, nebude mať v pätách klony z T-mobile s doskami v rukách a s úsmevom stočením v tom správnom uhlu, presne podľa projektového manuálu. Ba dokonca ani naoko nesmelá školáčka s mikroténovým sáčkom v ruke po ňom nebude chcieť stokorunu na hladujúce deti vo Východnom Timore. V reštaurácii vám tiež nikto neúčtuje turistickú prirážku 200% (viz Praha), alebo päť korún za pohár čistej vody. O neúmerne nižšej spotrebnej dani na tabak a alkohol ani nehovoriac. Na balkáne sa vám stane často (ak teda nie ste chronický introvert), že sa na ulici zakecáte nečakane s hocikým - samozrejme v závislosti od vašej jazykovej pripravenosti (znalosť angličtiny je tam však tiež skôr samozrejmosťou, než ojedinelosťou). Rozdiel medzi tykaním a vykaním v bežnej spoločnosti tam tiež nikto zvlášť pozorne nesleduje. Živá hudba, tanec a spev patrí k balkánskym kafanam rovnako ako jukebox a herný automat k našim krčmám. A keď si neskoro večer skočíte po cigarety do najbližšej trafiky, tak na vás nevyskočí cigán s epic hláškou "Nemáš päť korún?", ale skôr veselý, družiaci sa ľud na ceste domov.

Kafana BALKAN, Srbija, Kragujevac. Typická kafana klasického rázu - jedna z najstarších v meste.

DOPRAVA

   Cestná premávka je špeciálna kapitola. S predpismi sa to totiž vôbec nehrotí. Otáčať sa o 180° uprostred cesty je vec vzájomného pochopenia. Prednosť v jazde sa tiež dá vykomunikovať tichým dvojzatrúbením (neviem prečo, ale tam tie klaksóny znejú úplne inak než u nás!). Všetko funguje ako jedno veľké mravenisko. Ako jeden národ. Kde je rozum a spolupatričnosť, tam netreba šikanovať paragrafmi. Ešte keď som býval v Brne nad jednou z najrušnejších križovatiek (Úvoz), tak som z balkóna odpozoroval nespočet agresívnych vodičov a dopravných nehôd. A z jara tam zvyklo byť na ceste oranžových čiar pomaly viac, než tých bielych. Skrátka - ľudia sú na balkáne pri jazde omnoho viac uvedomelí (z časti aj kvôli miestami nevyhovujúcim cestám) než u nás.

Zastava Koral (Kosovo a Metohija, Priština) - ľudové auto prezývané "jugo" - dodnes ich jazdí po celom balkáne spústa.

PENIAZE

   Ako som už načrtol vyššie, za niektoré druhy tovaru zaplatíte dvoj až trojnásobne menej než u nás, za iné je však cena zrovnateľná, výnimočne aj vyššia. Napríklad v Srbsku 5 korún za panák (0,03) domácej rakije, alebo 7 korún za veľkú kávu celkom poteší. V kafanách navyše zvykne panovať výrazne odlišná atmosféra, než v našich pohostinstvách. Domáci tam chodia ako z predsiene do obývačky a cudzinci sa dočkajú priateľského privítania a družného jednania. Žiadne explicitné vymáhanie peňazí z turistov. Práve naopak, každý sa ochotne o všetko (okrem manželky) delí. A ešte jedna poznámka k fotografii - keď si objednáte trojkový panák, príde vám poldeci ktoré je trochu pod mieru, takže asi tak :D

Ukážka cien tvrdého alkoholu (cca 100 dinárov = 1 euro). Kafana TEATER, Kragujevac, Srbija.

Pokračovanie nabudúce.


Balkán obecne | stály odkaz

Komentáre

  1. HELP
    Prosimvás ako mám dávať odstavce/podnadpisy? Ja tam tú pracovnú lištu proste nikde nevidím, ani obrázky a hypertextový odkaz, nič tam nemám.
    publikované: 10.07.2011 20:04:16 | autor: Jugoprozor (e-mail, web, autorizovaný)
  2. tesim
    sa na pokracovanie,kafany su krcmy?:-)
    publikované: 11.07.2011 11:32:23 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Termín kafana
    je tak trochu zradný. To má korene ešte v osmanskom vplyve a rozmachu kaviarní - kafan toho času. Ale termín zobecnil, ako to býva. Oni proste rozlišujú len kafany a diskotéky. Ale v Bosne a myslím že aj v Albánsku sa ešte dajú nájsť pôvodné kaviarne kde robia fest dobrú kafu z džezvi. Pokračovanie bude hneď jak sa nejak vyčasím. Jo a neviem či som ti nezabudol vložiť do správy odkaz na to portfolio, keby náhodou hej, tak tu - http://duna.tecka.eu/viewtopic.php?f=7&t=50&sid=b3256c9f8993cb324de3ecb83629968f
    publikované: 12.07.2011 02:23:12 | autor: Jugoprozor (e-mail, web, autorizovaný)
  4. dik
    za objasnenie i pridanie obrazkov,niektore su dobre funny:-)kava z dzezvi,aka nostalgia,na tu som uz dlho nikde nenatrafila:-)
    publikované: 12.07.2011 13:07:04 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. No džezva
    je najlepšia, to úplne inak chutí to kafe z toho. Všetci kolegovia majú svoju, len ja ne :x musím si z Bosny tento mesiac priniesť nejakú.
    publikované: 12.07.2011 17:15:51 | autor: Jugoprozor (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014